Paparres

Informació

Amb l’estiu arriba el bon temps, les pluges i el sol. Però també arriba l’escalfor i la època reproductiva dels animals salvatges; i amb ells, trobem que augmenten les incidències per presència de paparres. Les paparres no són perilloses per sí mateixes, sinó com a vectors de malalties que transmeten durant les seves picades

  • On podem trobar paparres?

Les paparres acostumen a trobar-se en zones verdes amb arbustos o plantes, penjant de branques baixes tot cercant un hoste. També podem trobar-les al propi terra, sobretot a zones properes a caus d’hostes. Al nostre municipi la seva incidència històrica s’associa a les rieres i els parcs i jardins, sobretot en tots aquells on trobem conills, que és l’hoste amb major associació detectada al nostre municipi.

  • Com ens afecta i com evitar-les?

L'home interacciona amb les paparres accidentalment, ja que no és l'hoste preferit de cap espècie de paparra. Sí ho són, pel contrari, els nostres peluts.

De forma preventiva al propi municipi: vigileu als vostres gossos si passegen per zones verdes, sobretot en zones de plecs cutanis com ara les orelles, les aixelles o els espais interdigitals; tingueu els vostres animals desparasitats, vacunats i amb un antiparasitari extern que us recomani el vostre veterinari de confiança.

Si practiqueu senderisme o altres activitats en contacte amb la natura, abans de sortir poseu-vos roba adequada com ara màniga llarga i pantalons llargs, evitant les sandàlies o calçat obert. Si és possible, camineu pel mig dels camins. Eviteu el contacte amb zones amb vegetació espessa, amb herba alta i fullaraca.

  • Com actuar si trobem una paparra al nostre animal, en nosaltres mateixos o en un infant?

Extraieu la paparra al més aviat possible. La majoria de les malalties transmeses per paparres requereixen que el paràsit ingereixi sang durant algunes hores abans d’infectar; per això és tan important treure-la al més aviat possible, preferiblement per un professional sanitari.

Si heu d’extreure-la vosaltres mateixos: Eviteu els remeis tradicionals com l’aplicació d’oli, alcohol, petroli o calor. Feu servir unes pinces romes i punta fina. Si no disposeu de pinces adequades podeu desprendre-la amb els dits. Procureu evitar aixafar-la o trencar-la.

Subjecteu-la fermament al més a prop possible de la pell i estireu-la suaument cap amunt, tal com mostra la imatge, sense forçar però de manera contínua. Eviteu fer tracció o rotació.

Eviteu gratar-vos la zona de la ferida i netegeu-vos-la bé amb aigua i sabó durant uns minuts, i apliqueu-vos-hi un antisèptic (povidona iodada, clorhexidina, alcohol…).

Si en el decurs d’un mes després de la picada apareix febre, erupció a la pell o algun altre malestar, cal que us adreceu al centre de salut més proper i expliqueu que us va picar una paparra (informeu el personal mèdic quan i on).

  • Què estem fent des del consistori?

A Montgat estem reforçant les nostres actuacions sobre els hostes principals als punts més crítics del municipi. 

Malauradament, els tractaments contra paparres que actuen de forma directe contra l’insecte no resulten efectius o no són pràctics, de manera que des de l’ajuntament enfoquem els nostres recursos en limitar la presència d’hostes a tot el territori i en especial a zones potencialment conflictives. L’objectiu principal és evitar que els animals on s’hostegen les paparres accedeixin a zones de risc, tot millorant les barreres físiques que impedeixen el seu pas i fent actuacions de control en zones on fan caus.

Tot i els nostres esforços, és un problema de difícil control i per això us informem de com prevenir i actuar en cas de detecció. Paral·lelament us encoratgem a utilitzar el tràmit sobre presència de plagues al web municipal, on us podem contestar els precs i resoldre els dubtes sobre aquest tema.

 

Darrera actualització: 06.06.2023 | 13:39
Darrera actualització: 06.06.2023 | 13:39