Escrit del mes d'abril de 2024

Arriba la primavera

Montgatins i montgatines, el Grup Municipal "Liberals per Montgat us desitja la més feliç, joiosa i lluminosa primavera.

Las papallones tornen als parcs del poble i els dies es van fent més llargs regalant-nos més hores de mar entre nosaltres.

Liberals per Montgat...per què liberals? Que vol dir ser i sentir- se liberal? Definicions de "Liberal hi ha moltes, moltíssimes; jo m'identifico plenament amb la més propera al tarannà quotidià: Liberalisme és el respecte absolut pel projecte de vida dels altres; és el respecte absolut pels que dissenteixen del nostre projecte vital; és l'acceptació sincera de la diversitat i de la legitimitat dels objectius polítics dels actors socials.

Un liberal creu que la política és l'art de conviure, no de canviar l'esser humà. La societat és perfectible, però mai serà perfecta perquè res es tanca definitivament, sempre quedarà obert. "Nullius in verba" aquestes paraules d’un vers d' Horacio, el gran poeta llatí, són el lema liberal més modern i estimat, les traduïm com:" no hi ha paraules finals". La ideologia no pot donar per acabat res; la ideologia no pot encerclar la realitat, no la pot tancar.

Dulce Maria Loynaz, poetessa cubana va escriure uns preciosos versos:

"Que la vida no vaya más allá de tus brazos

que yo pueda caber con mi verso en tus brazos

que tus brazos me ciñan entera y temblorosa

sin que afuera se quede ni mi sol ni mi sombra."

...això és poesia, i de la bona, però no és la realitat social, les relacions humanes sempre vessen i vessaran més enllà del que puguem controlar.

Les ideologies no tenen totes les respostes, els governs poden evitar els mals però és molt difícil que puguin crear els bens.

Ortega i Gasset, el gran filòsof, s’auto definia com un " filòsof liberal" i repetia, a les seves classes de Metafísica, una i una altre vegada les paraules de Göthe, el poeta - dramaturg - filòsof:

“Yo soy del linaje de aquellos

que de la oscuridad a la claridad aspiran."

És això, és això, amb modèstia i fermesa, aspirar a aquest trànsit des de la foscúria - paraula de  l’admiradíssim Mossèn Cinto Verdaguer a la claredat.

Buscar la llum; - llum, més llum i no respostes definitives; aquestes només porten al fanatisme i a la barbàrie. El liberalisme és una dimensió ètica, una responsabilitat personal; responsabilitat per triar entre diferents opcions, entre el bé i el mal, llibertat per equivocar-se.

El liberalisme vol un govern i una administració municipal forta, àgil, un govern sense greix, amb capacitat d'actuar facilitant, incentivant i orientant al que ho demani i/o necessiti.

El Servei de Promoció Econòmica del nostre ajuntament és un exemple esplèndid, el paradigma, d'aquest plantejament. Nosaltres, des de la modèstia del nostre Grup Municipal, recolzarem sempre aquestes polítiques. Uns serveis municipals que facilitin, incentivin i orientin als veïns del poble.

Darrera actualització: 09.04.2024 | 14:12
Darrera actualització: 09.04.2024 | 14:12