Escrit del mes d'octubre de 2023

La sequera: un repte compartit per a la conservació de l’aigua

En les últimes dècades, el Districte de Conca Fluvial de Catalunya ha patit diversos episodis de sequera, alguns dels quals han amenaçat el subministrament d'aigua del nostre municipi i de les nostres comunitats.

El més preocupant és que aquests períodes de sequera semblen ser un fenomen cíclic que afecta i afectarà significativament la garantia del subministrament d'aigua potable municipal.

Però, què podem fer al respecte?

La sequera, un repte de comunitat

La sequera és un problema que no coneix de fronteres ni de culpables. Afecta la naturalesa, les nostres ciutats i, en última instància, a tots nosaltres.

Com a resposta a aquesta crisi hídrica, la Unió Europea ha establert directrius per protegir les nostres fonts d'aigua, garantint un subministrament adequat i sostenible, especialment en temps de sequera.

Les mesures legals

A Catalunya, comptem amb una sèrie de regulacions i plans hidrogràfics que estableixen mesures específiques en cas de sequera. Per exemple, el "Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera" estableix restriccions al consum d'aigua per a certs usos durant diferents fases de sequera. Aquestes restriccions són fonamentals per garantir que hi hagi prou aigua per a tothom quan les condicions són crítiques.

La responsabilitat ciutadana

No obstant això, la lluita contra la sequera no recau únicament sobre els espatlles de les autoritats i els planificadors. Tots nosaltres tenim un paper fonamental a jugar en la conservació de l'aigua.

Algunes mesures que com a ciutadans i ciutadanes podem prendre per contribuir a l'estalvi d'aquest recurs inestimable:

1. Redueix el consum a casa: Petits canvis, com arreglar fuites d'aigua, utilitzar electrodomèstics eficients i reduir el temps a la dutxa, poden fer la diferència en la quantitat d'aigua que utilitzem a les nostres cases.

2. Recull aigua de pluja: Instal·lar un sistema de recollida d'aigües pluvials és una excel·lent manera d'aprofitar l'aigua gratuïta per regar plantes o netejar.

3. Optimitza jardí: Opta per plantes autòctones que requereixin menys aigua i utilitzin sistemes d'irrigació eficients.

4. Educació i sensibilització: Comparteix  informació sobre la importància de l'estalvi d'aigua amb amics i familiars. Com més persones s’involucrin, major serà l'impacte positiu.

5. Denuncia el malbaratament: Si veus malbaratament d'aigua a la comunitat, fuites a la via pública o reg excessiu als parcs, no dubtis en informar-ho a les autoritats locals.

És feina de tots i totes

És evident que la col·laboració de totes les administracions involucrades i altres entitats que presten el servei és essencial. Però, al final del dia, l'esforç i la participació de la ciutadania són crucials per promoure conductes que fomentin l'estalvi d'aigua i minimitzin el risc de desproveïment.

Una nova ordenança col·lectiva per a l’estalvi d’aigua

Per a complir amb aquests objectius i garantir la prestació de serveis d'abastament d'aigua a la població, l’Agencia Catalana de l’Aigua ha redactat una ordenança que estableix limitacions particulars per als municipis de les conques internes de Catalunya. Aquesta ordenança evita greuges comparatius entre municipis a l’hora d’aplicar restriccions en el consum d’aigua.

Podeu consultar l'ordenança en el següent enllaç:

El futur depèn de nosaltres

Montgat és un lloc especial per als Montgatins i Montgatines i tots volem assegurar-nos que les futures generacions puguin seguir gaudint dels seus racons i recursos naturals.

La sequera és un recordatori de que hem de prendre consciència dels nostres hàbits i prendre mesures per a protegir el nostre entorn.

L’aigua és un tresor que hem de cuidar amb responsabilitat i respecte. Cada gota compta i junts podem marcar la diferència. Fem de Montgat un exemple de com una comunitat pot unir-se per enfrontar-se a reptes importants com aquest.

Els socialistes de Montgat, us instem a assumir el compromís de fer un ús responsable de l’aigua. Junts podrem superar la sequera i assegurar un futur sostenible per al nostre municipi.

 

Darrera actualització: 15.10.2023 | 20:12
Darrera actualització: 15.10.2023 | 20:12