Escrit del mes de novembre de 2023

Els temporals tornen a malmetres les nostres platges

De nou, el nostre litoral ha patit els efectes d’un nou temporal que s’ha endut un gran volum de sorra i ha provocat importants destrosses a l’equipament ubicat a la platja, com dutxes, passeres i tòtems. També ha malmès l’espai destinat a activitats mediambientals (Naturaula i Jugateca) i ha deixat en una situació crítica les instal·lacions del club Marítim.

Una situació extraordinàriament complicada. És difícil lluitar contra la natura i el canvi climàtic; les actuacions a realitzar són de gran envergadura; i les competències per vetllar i restaurar el litoral marítim recauen en diferents administracions (Estat, Generalitat, ADIF i Àrea Metropolitana) que òbviament han de respondre a diferents municipis.

En aquest context, l’Ajuntament de Montgat està en contacte amb totes les administracions supramunicipals implicades, explorant totes les solucions existents, col·laborant i pressionant tant com és possible. Solucions provisionals, que ens permetin salvar la temporada d’estiu i, evidentment, estructurals que redueixin la vulnerabilitat del nostre litoral de cara al futur.

Temps perdut. Les destrosses per temporals s’han convertit en un problema freqüent i certament previsible. Les Administracions disposen d’eines d’anàlisi i previsió que permeten certa planificació. En el període 2015/2017, l’Àrea Metropolitana de Barcelona alertava de temporals futurs en base a les batimetries realitzades (estudis de profunditat i relleu subaquàtics) i l’Estat aprovava i presentava als municipis del Maresme un pla d’estabilització del litoral que va ser desestimat pel Consell Comarcal del Maresme i certs municipis com Montgat, llavors governats per ERC. Molts anys perduts.

Treball dur des de 2020. L’actual equip de govern, amb el PSC al capdavant, treballa intensament per aconseguir un  projecte actualitzat de protecció del nostre litoral. Diferents reunions amb les administracions implicades, visites del nostre Alcalde al Ministeri de Transició Ecològica i a la Demarcació de Costes culminaran amb un nou projecte que serà presentat en breu

Defensar les nostres platges és defensar un model de vida mirant al mar i un espai públic a l’abast de tothom.

Darrera actualització: 13.11.2023 | 09:29
Darrera actualització: 13.11.2023 | 09:29