Escrit de mes de novembre de 2023

Habitatges públics de lloguer

Ben aviat començarà la construcció de dos edificis al Turó del Sastre d’habitatge públic de lloguer. Concretament, un edifici de 72 habitatges amb 108 places d’aparcament i un altre de 58 habitatges amb 87 places d’aparcament, fent compliment al compromís adquirit per part de l’IMPSOL amb el govern de la legislatura 2015/2019 de construir habitatges públics de lloguer i abandonar l'opció de compra.

Per què abandonar l'opció de compra? Per poder influir des de l’administració en la regulació dels preus del mercat cal que aquesta ofereixi un ampli parc d’habitatge contenint així els preus del mercat privat, l'opció de compra d’habitatge públic té un efecte efímer en el temps, ja que al final queda absorbit dins del parc privat perdent el seu efecte de contenció de preus.

La mala notícia és que aquests dos edificis d’habitatge de lloguer públic són les dues últimes parcel·les que li queden a l'IMPSOL per construir, per tant, el parc de l’habitatge de lloguer a Montgat és o serà molt reduït i el seu efecte de contenció de preus de mercat serà poc o cap. Malauradament la política duta a terme a Montgat amb les diferents promocions d’habitatge públic han estat sempre de compra i tan sols es va començar a trencar a la legislatura 2015/2019 exigint a l'IMPSOL el canvi cap al lloguer.

També caldrà estar molt atents als preus de lloguer resultants i per aquest motiu ERC hem demanat al govern actual estar molt atents i poder participar en les bases d’adjudicació i en el control dels preus en la mesura del possible. A Montgat tenim la mala experiència que els dos únics pisos de lloguer que disposa l’Ajuntament en propietat, aquest govern actual els té a un lloguer caríssim que deixa fora d’opció a la majoria de ciutadans de Montgat.

L’accés a l'habitatge és un dels grans problemes de Montgat o potser el més gran, per això som partidaris de crear partides per l’adquisició d’habitatge per part de l’Ajuntament, de limitar la creació de pisos turístics amb una regulació des del planejament, ja que està demostrat que els pisos turístics influeixen en els preus del lloguer i d’una llei que limiti i fins i tot redueixi els preus de lloguer.

Quan tu deixes al lliure mercat i especulador els serveis bàsics per la ciutadania com són l’habitatge, l'energia, l’aigua, telecomunicacions i en menor mesura sanitat i educació tens el risc de deixar enrere a molta gent.

Pensem-hi.

 

 

Darrera actualització: 09.11.2023 | 09:22
Darrera actualització: 09.11.2023 | 09:22