Escrit del mes de febrer 2024

Perquè vam votar en contra de la moció per dignificar el Parc de les Bateries?

Els grups municipals d´ERC i Montgat En Comú Podem (MECP) van presentar una Moció al Ple de gener, demanant la “dignificació” del Parc de Les Bateries.

En nom de l´equip de govern, i des de la perspectiva del manteniment dels espais públics, va contestar el nostre company Francesc  García, regidor de Via Pública, Parcs i Jardins.

La moció presentada per ERC i MECP pretenia escenificar la preocupació per l'estat de manteniment del parc de Les Bateries, així com pels diferents aspectes que tenen a veure amb el seu futur (fent referència al procés de participació ciutadana que es va celebrar a començaments del 2019).

El primer que vam fer, per entrar a valorar correctament la moció, va ser recuperar el contingut de l'informe que deriva del procés participatiu esmentat.

Aquest informe, de març de 2019, dos mesos abans de les eleccions municipals i, per tant, “viciat” amb un cert oportunisme electoral, descriu dues àrees de millora que, en aquell moment, preocupaven els veïns i veïnes de Montgat.

 1. Àrea de millores d'elements físics: hi havia 7 punts que recollien aquestes millores, com per exemple: el sistema d'enllumenat  públic; els arranjaments de la pista de bàsquet, etc
 2. Àrea amb propostes genèriques per a usos del Parc: van sortir 5 propostes, entre les quals hi havia la creació d´un espai d´esbarjo per a gossos.

Fins aquí la detecció de necessitats exposades en l'informe que va sorgir del procés participatiu elaborat per l'equip de govern encapçalat per ERC, el març del 2019.

Què hem fet d'ençà que estem a l'equip de govern a l'àrea de Via Pública i Cultura en referència al Parc de les Bateries?

Des del gener de 2020 hem treballat en la detecció de les necessitats dels parcs i dels espais públics de Montgat, com es deriva de les nombroses inversions que hem fet al llarg de la legislatura passada. Des de llavors, aquest govern ha materialitzat inversions destinades a la millora concreta del Parc de les Bateries, per un import proper als 200.000 €.

       ANY 2022

 • Projecte Ruta Guerra Civil al Maresme = 15.705,80 € (IVA inclòs)            

          ANY 2023

 • Tancament de la pista poliesportiva = 41.770,23 € (IVA inclòs) 
 • Millora il·luminació escales d’accés C. Bateries = 11.029,56€  (IVA inclòs)
 •  Instal·lació mòdul i WC espai de petanca = 105.686,29 € (IVA inclòs)           

          ANY 2024

 • Projecte futura estació meteorològica = 6.478,00 € (IVA inclòs)
 • Millora il·luminació petanca = 11.875,46€ (IVA inclòs)            

Però no ens hem quedat només amb aquestes inversions, sinó que en 2022 la nostra companya Mercè Marin, regidoria de cultura, va liderar la declaració dels elements militars del parc com a béns culturals d’interès local (BCILS), fet que ens ha obert la porta a la participació en programes d´inversió per a la preservació de la memòria històrica i del patrimoni. Aquesta declaració:

No va ser ni valorada durant els anys que van ser responsables de Cultura en diferents governs.

‼️ Suposa un agreujant perquè és una declaració que protegeix el nostre patrimoni i que, sense suposar cap cost per l’ajuntament, dona opció a demanar subvencions per la seva conservació i/o altres accions

Què més vam fer des de Cultura que no van fer els anteriors representants d'aquesta àrea?

Ens vam adherir al Consell Comarcal per formar part de la memòria històrica de la comarca, fet que va ser desestimat en el 2019 pel Govern que presidia ERC, tancant la porta a adherir-se a les inversions que els hi van proposar des del Consell Comarcal del Maresme.

 Per tant, queda clar que hem invertit i ho continuem fent en el Parc de Les Bateries, sense que cap grup de l´oposició ens ho hagi demanat prèviament.

El Parc de Les Bateries és un parc emblemàtic del municipi, un dels pulmons verds de Montgat, és un parc MOLT DIGNE, un dels principals espais naturals al qual continuarem dotant de les millores que li corresponen, i que el transformaran en un punt de referència al Maresme, sempre integrat al barri de Can Ciurana.

En què continuem treballant i sabem que són punts de millora?

 • Millorar els circuits de neteja i jardineria
 • Habilitar espais perquè els veïns puguin fer un ús responsable amb les seves mascotes
 • Implantar noves zones per practicar exercici a l´aire lliure
 • Potenciar activitats culturals i d´oci perquè les famílies en puguin gaudir.

Tot això forma part del programa de manteniment i millora del parc de Bateries i, en bona part, ja s'estan treballant amb els veïns, les veïnes i les entitats del barri.

El nostre sentit de vot a la moció presentada per ECR i MECP demanant la “dignificació” del Parc de les Bateries va ser en contra, no perquè no tinguem intenció de millorar aquest espai, sinó perquè ja ho estem fent des de fa anys!!

Continuem treballant i estem oberts a rebre totes les propostes, recomanacions, suggeriments i queixes que siguin oportunes, i que ens ajudin a millorar aquest barri, i Montgat en general!

marinpmr@montgat.cat

roigeca@montgat.cat

garciaafr@montgat.cat

Darrera actualització: 16.02.2024 | 14:02

Imatges

Darrera actualització: 16.02.2024 | 14:02