Escrit del mes de febrer de 2024

Dignificació del Parc de les Bateries de Can Ciurana

El Parc de les Bateries, ubicat entre el barri de Can Ciurana i les Mallorquines, esdevé un pulmó dins del municipi de Montgat i la zona del Baix Maresme. Amb més de 10.000 metres quadrats, catalogat com a espai protegit pel Pla Director Urbanístic del sistema costaner, es tracta d'un dels elements del patrimoni natural de la nostra vila que cal preservar.

L'Administració pública també és responsable de l'articulació de mecanismes per a mitigar els estralls del canvi climàtic; de la preservació de la biodiversitat; de materialitzar la responsabilitat generacional en la cura del medi ambient; així com de ser exemple en el foment dels valors i accions d'estima i respecte a la natura.

Al Parc de les Bateries, a més, s'hi troben els canons de les antigues bateries militars, un actiu de gran rellevància per al nostre patrimoni històric, i símbol identitari en tant que no només són l'element més característic del Parc, sinó que han dotat de nom d'ús social al barri de Can Ciurana.

Un espai envoltat de natura, història i unes vistes panoràmiques privilegiades, té un gran potencial que es veu desvirtuat per l'estat de deixadesa, brutícia i degradació en el qual es troba.

Com a pas previ per a iniciar un projecte de millora del Parc, entre el 13 de desembre del 2018 i el 8 de gener del 2019 l'Ajuntament de Montgat va endegar un procés participatiu per a la definició dels usos del Parc de les Bateries. Un total de 514 montgatines i montgatins de totes les edats i barris van donar el seu parer. El procés també va comptar amb una passejada explicativa, taules de debat d'idees i propostes i, finalment, una presentació deliberativa.

A través de l'Acord de la Junta de Govern del 4 de març del 2019, l'Ajuntament adoptà com a pròpies les conclusions del procés participatiu.

Davant la visible necessitat de millora del Parc de les Bateries, i per compromís amb la preservació del medi natural, amb la memòria històrica i amb els processos participatius en els quals la ciutadania de Montgat fa valdre la seva veu, el Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Montgat vàrem portar al Ple de Montgat una moció en la qual demanàvem:
Reprendre el procés participatiu per a la definició dels usos del Parc de les Bateries i la implementació dels seus resultats per mitjà de les següents accions. Iniciar els estudis per a habilitar l'accés al Parc de les Bateries des de les Mallorquines, així com per garantir una il·luminació suficient del camí i una dignificació de l'entorn de l'accés.
També demanàvem una adient conservació i senyalització del patrimoni històric, com les bateries militars, i promoure el Parc com a espai de memòria històrica, element que confereix identitat pròpia al Parc i un potencial com a espai per a visites educatives guiades; així com una intensificació de les tasques de neteja del Parc de les Bateries i els seus elements i repoblar el Parc amb arbres, arbustos i plantes autòctones de baix consum d'aigua i promoure les zones d'ombra.

 

Reexaminar el mobiliari urbà com els bancs o les papereres perquè tant la seva disposició com la seva presència sigui adequada i suficient; i també, un correcte manteniment del Parc perquè sigui un espai amable també per als infants, així com per a poder fomentar les activitats d'educació ambiental, comunitàries, en família, i d'esport a l'aire lliure en instal·lacions sense impacte ambiental; il·luminació del camí d'accés als blocs de pisos de protecció oficial habilitant baranes per a la gent gran i un ferm que permeti la circulació de cotxets i cadires de rodes; habilitació de lavabos públics accessibles per a tota la ciutadania; fer tasques d'arranjament de la casa cedida a La Gatera davant del mal estat de conservació de l'immoble.
 

Malauradament, l'equip de govern actual (PSC-Junts-Som) no ha tingut la sensibilitat ni la intenció d'afrontar un problema tan important com és el fet de preservar aquest pulmó d'oxigen que tenim a Montgat.

 

Darrera actualització: 04.03.2024 | 21:24
Darrera actualització: 04.03.2024 | 21:24