Nou tipus d’IBI municipal
Necessari per equilibrar el pressupost davant la pujada de costos i la baixada d'ingressos.
El passat 30 d’octubre l’Ajuntament va aprovar les ordenances fiscals per a l’any 2025; entre elles l’ordenança núm. 1 que regula el tipus (municipal) de coeficient, beneficis fiscals, normes de gestió i altres aspectes associats a l’IBI -Impost sobre béns immobles-.
Després de 5 anys amb un tipus d’IBI municipal extraordinàriament baix (0,44%), l’Ajuntament es veu en la necessitat d’aplicar aquesta pujada per donar resposta a els increments de costos, congelació d’ingressos i conseqüent desequilibri pressupostari que s’explica en el document que trobareu adjunt a la notícia.
L’IBI que el veïnat paguem en el rebut es composa de dos coeficients:
- Quota municipal: Que passarà del 0,44% al 0,66%.
- Quota metropolitana: Que es mantindrà en 0,20%.
Així, l’increment mig que els veïns i veïnes suportaran al seu rebut serà del 34% (en funció de les bonificacions de cada família, condicions d’habitatge, etc).
Els principals motius de la pujada són els següents:
- Reducció dels ingressos municipals: Impost de plusvàlues, drets de superfície (guinguetes), recaptació per aparcament en zones verdes/blaves, entre d’altres...
- Important increment de despeses: Inflació, Energia, costos laborals (increments anuals + adequacions salarials per corregir greuges retributius),
- L'Ajuntament ha d’assumir el cost de serveis i actuacions que són competència d’altres administracions,
- Conseqüent desequilibri pressupostari: Dèficit del 2023; i previsió també deficitària del 2024. És important destacar que l’Ajuntament disposa d’informació fiable, puntual i transparent dels tancaments comptables i execució pressupostària, que posa a disposició de la ciutadania en Audiències públiques, Plens municipals, portal de transparència, Revista, Web i xarxes municipals.
Durant els últims anys, l’Ajuntament ha fet el possible per endarrerir l’increment d’IBI en benefici de la ciutadania, en un context de crisi social i econòmica, i mercès a la suspensió de les regles fiscals a les que estan sotmesos els Ajuntaments (llei orgànica 2/2012). Aquesta suspensió, aplicada entre 2020 i 2024, ha permès als Ajuntaments fer servir el seus romanents de tresoreria per finançar despeses ordinàries.
Malauradament, les regles fiscals han estat restablertes, limitant la flexibilitat pressupostària de la que s’han beneficiat Ajuntaments i ciutadania.
El consistori, compromès amb la transparència i al servei de la ciutadania, ha convocat una segona Audiència pública el proper 19 de novembre, de 18:00 a 19:30h, a la sala Pau Casals de la Biblioteca Tirant lo Blanc, amb l’objectiu d’aclarir qualsevol dubte. Us convidem a assistir-hi!