Escrit del mes de març de 2024

Platges: posant en context el què i el perquè de les coses

Impacte

La pèrdua de platges té un gran impacte en la nostra societat: mediambiental; en el nostre patrimoni històric; com a espai de pràctica esportiva, d’esbarjo i vacances; i també econòmic.

L’activitat de diferents entitats Montgatines s’ha vist interrompuda o greument condicionada com la Llotja, el Club Nàutic, l'Escola de Vela o els Banys.

A Montgat hem perdut també la possibilitat d’instal·lar guinguetes que generen contractació de personal i ingressos municipals en concepte de cànon d’ocupació de platja i zona verda d’aparcament de visitants.

Un greu impacte en una part del nostre territori que traspassa les competències municipals.

 

Cronologia

L'any 1971 s’iniciava la construcció del port esportiu de El Masnou, aleshores ja s'advertia del probable impacte negatiu per a les platges situades al sud de l’espigó. Malauradament, el projecte no va recollir la construcció d’un bypass que facilités la transferència natural de sorra cap a les platges de Montgat.

Al llarg dels anys, s’han produït situacions de falta de sorra que s’han solucionat parcialment amb abocaments des de vaixells-draga de sorra a les nostres provinent de la bocana del Port del Masnou, tot i que aquesta no és la millor solució, ja que només arriba una petita quantitat de sorra a la platja, sense garantia d’estabilitat a llarg termini.

 

L’any 2014 el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient va proposar un pla d’estabilització de platges del litoral del Maresme (CEDEX), https://www.miteco.gob.es/es/costas/temas/proteccion-costa/estrategias-proteccion-costa/barcelona/estrategia-proteccion-maresme.html, acceptat inicialment pel conjunt d’ajuntaments i entitats de la comarca. En aquell moment, les platges de Montgat no patien una gran afectació tot i que es veia la tendència.

 

L'any 2017 les platges de Montgat i d’altres punts del litoral van patir una gran pèrdua de sorra. Durant els següents mesos, l’Estat va enviar dragues per restituir part de la sorra perduda. El govern municipal de llavors, liderat per ERC, no va fer cap gestió davant de cap administració, més aviat el contrari com s’explica més a baix.

 

L'any 2020, el temporal Glòria va portar una dosi de realitat colpejant amb crueltat el nostre litoral. En aquesta ocasió, amb un govern municipal sensible a aquesta problemàtica i amb alcaldia del PSC, que va reaccionar picant la porta de les administracions supramunicipals responsables: Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; ADIF i la Demarcació de Costes de Catalunya, requerint actuacions necessàries per recuperar la pèrdua de sorra a les nostres platges, el tram malmès de passeig marítim i la protecció de la via ferroviària.

 

A finals de 2022, la Demarcació de Costes conclou el seu estudi sobre la protecció del nostre litoral i s’inicia l’estudi d’alternatives que conclourà properament, proporcionant alternatives i terminis concrets.

 

Anys perduts

 

Cal destacar dos aspectes que van afectar negativament la implementació del pla d’estabilització de platges inicialment aprovat:

 

En resum, ERC no només no feia res a nivell municipal, sinó que feia el possible a nivell nacional per aturar les alternatives que se’ns proposaven. Ni feia, ni deixava fer.

A diferència d’altres municipis de la comarca, com Premià de Mar, que van mantenir la seva conformitat amb el pla del Ministeri a 2014 amb els resultats positius que tots coneixem.

 

El nostre compromís

 

Abans explicàvem que els ajuntaments no tenen competències per actuar a les platges i litoral. Això no vol dir que els/les alcaldes/ses i equips de govern municipals hagin d’amagar el cap com ha succeït en altres ocasions. Nosaltres, des del PSC i l’equip de govern, adquirim el compromís de no estalviar la més mínima energia fins aconseguir el millor projecte possible de protecció del nostre litoral i les nostres platges.

 

Darrera actualització: 13.03.2024 | 19:31
Darrera actualització: 13.03.2024 | 19:31