Montgat i Tiana organitzen un acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

Divendres, 17 de febrer de 2023 a les 13:00

Diumenge 26 de febrer, Montgat i Tiana reten un homenatge als veïns i veïnes que van ser represaliats durant la Guerra Civil i el franquisme.

L'any 2017 el Parlament va aprovar la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme que va declarar la il·legalitat dels tribunals i consells de guerra de la dictadura franquista i en conseqüència la nul·litat de ple dret de totes les seves sentències i resolucions dictades per causes polítiques a Catalunya entre el 1938 i 1978.

Ara, els ajuntaments de Montgat i Tiana han organitzat un acte conjunt que es celebrarà  diumenge 26 de febrer a les 12 h a la Sala Pau Casals, en el transcurs del qual es lliurarà el document oficial de reparació jurídica de les víctimes del franquisme als familiars de les persones represaliades que consten a la llista elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya. Amb el lliurament d'aquest document oficial es vol deixar constància de la nul·litat d’aquestes sentències i resolucions, emanades d’uns tribunals il·legals. A la llista hi ha 44 persones nascudes o que vivien a Tiana, i 127 persones residents o que vivien a Montgat. 

L’acte conduït per la periodista montgatina Núria de José, comptarà amb l’assistència del Director General de Memòria Democràtica de Catalunya de la Generalitat Sr. Alfons Aragoneses,  l'alcalde de Tiana Isaac Salvatierra, l'alcaldessa de Montgat Mercè Marín i Planas, i el periodista tianenc Enric Canals que recordarà els fets de la Porcellana de Baix succeïts l'any 1940, que ell mateix va recollir en el llibre “Delators. La justícia de Franco”. Fets durant els quals fins a 76 veïns i veïnes de Tiana, Montgat i Badalona van ser detingudes i posats sota sospita de ser autors o encobridors d’un delicte d’injúries al dictador. L’acte també comptarà amb la participació de la cantautora Gessamí Boada.

Per il·lustrar les vivències de les persones represaliades que van viure a l'exili, des del 28 de febrer fins el 29 de març les persones que ho desitgin podran visitar l’exposició instal·lada a la Biblioteca Tirant lo Blanc " Vencedors i vençuts" que dóna testimoni de l'exili republicà, durant i després de la guerra civil. 

Darrera actualització: 17.02.2023 | 14:37