Montgat i Tiana homenatgen les víctimes del franquisme

Dimarts, 28 de febrer de 2023 a les 00:00

Mercè Marín i Isaac Salvatierra van lliurar a les famílies els documents oficials de reparació.

El passat diumenge 26 de febrer, a les 12 hores, es va celebrar un acte d’homenatge i reparació jurídica de les víctimes del franquisme, impulsat pels Ajuntaments de Montgat i Tiana. L’esdeveniment, es va celebrar a la Sala Pau Casals plena de gom a gom de familiars i veïns i veïnes de les víctimes que van volen assistir a aquest acte de reparació jurídica. L’acte va ser conduït per la periodista montgatina Núria de José Gomar i va ser presidit pel director general de la Direcció General de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses.

L’alcaldessa de Montgat, Mercè Marín, i l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, van lliurar a les famílies de Montgat i Tiana els documents oficials de reparació jurídica dels seus familiars víctimes del franquisme que consten a la llista de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Aquests documents deixen constància de la nul·litat de les sentències i de les resolucions emeses pels tribunals de l’època. En concret, hi van assistir les famílies de quaranta-nou víctimes de Montgat i les famílies de dinou víctimes de Tiana.

Així mateix, l’acte va comptar amb la participació de l’escriptor, periodista, guionista i productor tianenc Enric Canals que va fer menció dels fets ocorreguts a la fàbrica Porcellana de Baix de Montgat l’any 1940, on setanta-sis veïns i veïnes de Montgat, Tiana i Badalona van ser detinguts i posats sota sospita de ser autors o encobridors d’un delicte d’injúries al dictador. També, la cantant montgatina Gessamí Boada va posar veu i música a l’acte amb cançons emotives com “Vull ser lliure”.

En aquesta línia, la biblioteca municipal Tirant Lo Blanc de Montgat acull l’exposició ‘Vencedors i vençuts’, que dona testimoni de l’exili republicà durant i després de la guerra civil espanyola fins al pròxim dimecres 28 de març.

Darrera actualització: 28.02.2023 | 13:42