Montgat en fase d'emergència per sequera

Dijous, 1 de febrer de 2024 a les 00:00

Mesures per reduir l'ús de l'aigua al mínim indispensable.

Montgat s'enfronta actualment a una situació crítica pel que fa a l'escassetat d'aigua, amb el sistema Ter-Llobregat declarat en emergència fase 1 per sequera declarat per l'ACA, que afecta a tots els municipis que ens abastim de la conca del Ter Llobregat.

Per aquest motiu, l'Ajuntament fa una crida a tot el veïnat per prendre mesures immediates en la reducció de consum d'aigua, per garantir la sostenibilitat del subministrament i respectar els límits establerts per l’Agència Catalana de l’Aigua, fixats en un màxim de 200 litres diari per persona (incloent activitats econòmiques i comercials).

Per aquest motiu, es demana a la població seguir els consells d'estalvi d'aigua:

  • Tancar les aixetes mentre no s’utilitzen, com al moment d’ensabonar-se o rentar-se les dents. Una aixeta oberta consumeix 10 litres cada minut.
  • Fer una dutxa en lloc de banyar-se. Per omplir una banyera són necessaris entre 200 i 300 litres d’aigua, mentre que en una dutxa es gasten entre 30 i 80 litres. A més, cal aprofitar l’aigua mentre s’escalfa: és recomanable recollir-la amb una galleda per a regar posteriorment, per exemple.
  • Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i amb programes d'estalvi.

Pel seu cantó, l’Ajuntament en la fase de pre emergència ja havia tancat les dutxes de la platja i les fonts dels espais públics i s’havia reduït el reg dels espais públics, parcs i parterres de jardineria al màxim i només per a la supervivència de les espècies.

Actualment, s’està aplicant el pla especial de reg establert pels serveis municipals que minimitza el reg només amb aigües freàtiques. Per altra banda, només es neteja els espais públics de manera selectiva i puntual amb aigües freàtiques, i s'han tancat les dutxes del Poliesportiu municipal i el Camp de futbol que només s'utilitzen en cas de competicions estatals.

Respecte l’aprofitament de l’aigua de l’Av. Mediterrània, l'Ajuntament està a punt d'iniciar l’obra del bypass de la Mina de Can Casanovas, que permetrà l’aprofitament d’aquest aigua que fins ara es perdia. El cost de les obres és de 36.000€.

Finalment, agrair l’esforç de tothom per reduir el consum d’aigua per habitant, que al mes de desembre a Montgat era de 169 litres habitant/dia. Tot i això, cal continuar reduint el consum d'aigua i complir amb el que estableix el nou Decret del Pla de sequera publicat al DOG.

Darrera actualització: 09.02.2024 | 15:49