Compte enrere per als nous contenidors intel·ligents

Dimarts, 28 de juny de 2022 a les 00:00

El 5 de juliol es farà una xerrada informativa pública per mostrar el sistema i resoldre tots els dubtes

Montgat avança per augmentar els nivells de recollida selectiva dels residus. L’objectiu al qual s’ha d’arribar, marcat per la Unió Europea, és aconseguir reciclar correctament el 55 % de la brossa que es llença l’any 2025. Actualment el nostre municipi —com molts de la resta de la comarca i del país— es troba lluny d’aquest objectiu. En concret, tan sols s’arriba al 51 % a hores d’ara, i per tant s’ha de fer un esforç per millorar aquesta xifra en els propers anys.

“Ja no hi ha marxa enrere: hem de millorar el percentatge de recollida selectiva. No només per complir les directives i evitar sancions, sinó també per avançar cap a un model més sostenible i més respectuós amb el nostre entorn”, ha explicat l’alcaldessa de Montgat, Mercè Marín.

Contenidors tancats amb targeta lectora

Així, l’Ajuntament de Montgat ha decidit tirar endavant un nou sistema de recollida de brossa, amb els anomenats contenidors intel·ligents: físicament són com els actuals, però disposen d’un sistema d’obertura bloquejat i cal fer servir una targeta lectora per llançar-hi les escombraries. Cada habitatge en tindrà una, fet que permetrà recollir les dades de qui obre aquell contenidor. D’aquesta manera, si s’observa que la brossa total que s’hi ha llançat està ben separada, es bonificarà les persones usuàries d’aquell contenidor. De moment, el tancament amb targetes lectores es farà als contenidors d’orgànica, d’envasos i de resta. Pel que fa als contenidors de vidre i de paper i cartró, seguiran oberts, però els usuaris que ho desitgin es podran identificar quan llencin la brossa; si posteriorment s’observa que les dades de recollida selectiva són correctes, aleshores les persones identificades també rebran una bonificació.

Amb la implantació d’aquest sistema es pretén millorar dràsticament la relació de la ciutadania amb el reciclatge. En primer lloc, per aconseguir augmentar els nivells de recollida selectiva i la qualitat dels residus, fet que suposarà un important estalvi econòmic i un impacte positiu en el medi ambient. Però també es fomentaran el civisme en l’ús dels contenidors i el compromís per part del veïnat, que podrà optar a una bonificació de la taxa de residus si fa una separació correcta de les deixalles.

Com funcionaran els contenidors?

Caldrà disposar d’una targeta o bé d’una aplicació per a telèfons mòbils. Ambdós elements estaran associats a una persona usuària a través d’un codi únic. Quan es vulgui llençar la brossa, s’haurà d’acostar o bé la targeta o bé el telèfon mòbil (amb el Bluetooth activat) al lector del contenidor. Si la identificació és correcta, la tapa es desbloquejarà. Les targetes identificatives es repartiran als domicilis i també es podran recollir a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania. L’app s’anomena Civiwaste i es pot descarregar al web www.civiwaste.com. S’haurà de proporcionar el codi únic (que es pot instal·lar a diversos telèfons), i ja estarà habilitada per fer-se servir. Amb l’app també es podrà fer seguiment de la quantitat de brossa llançada i es podran notificar incidències.

Els contenidors intel·ligents, a la tardor

L’Ajuntament de Montgat té previst implantar els nous contenidors cap al novembre. Però a partir de l’1 de setembre es començaran a repartir les targetes lectores als domicilis i s’instal·laran diversos punts d’informació al mercat dels dimecres, al Mercat de Montgat, a la rambla del Turó del Mar i a Plaça Antoni Gaudí. Prèviament, la segona quinzena de juliol s’iniciarà una prova pilot al c/ Rosella i el Pge. Rosella, on el veïnat podrà fer proves per testar el sistema i aportar comentaris i reflexions a l’Ajuntament per mirar de polir el projecte de cara a la seva implantació general.

Sessió informativa pública el 5 de juliol

Per explicar ben bé com funcionarà tot plegat i resoldre els dubtes de la ciutadania, s’ha convocat una sessió informativa pública per al dimarts 5 de juliol a les 19 h a la Sala Pau Casals. Ja es va fer una sessió informativa el passat 29 de maig durant el Mercat de Segona Mà al parc del Tramvia, amb una demostració de com funcionaven els contenidors intel·ligents.

L’Ajuntament també publicarà diversos vídeos explicatius durant tots aquests mesos per anar conscienciant la població i que es prepari per a la posada en marxa del nou sistema. En total seran 10 vídeos, que estaran disponibles al canal de Youtube del consistori i al web municipal, i també es difondran a través del Whatsapp Montgat Informa. En cada un s’explicarà un aspecte del nou sistema, de manera didàctica i entenedora.

 

Darrera actualització: 28.06.2022 | 19:59