Exposició vencedors i vençuts

Del 28 de febrer a les 16.00 h al 29 de març de 2023 a les 20.00 h

Exposició Vencedors i vençuts

Del 28 de febrer al 29 de març de 2023

a l’edifici de la Biblioteca Tirant lo Blanc

de dilluns a divendres de 16 a 20 hores

Dijous de 10 a 13 hores

L'exposició 'Vencedors i vençuts' dóna testimoni de l'exili republicà, durant i després de la guerra civil. Va ser un èxode de grans dimensions que va afectar milers de persones. L’alternativa comportava quedar-se en una Catalunya ocupada, privada de llibertats, on l’aparell del règim franquista desencadenaria una repressió sagnant. No només se suprimiria l’autonomia catalana, sinó que es perseguiria tot allò que pogués estar vinculat amb la nostra llengua i cultura.

No tots els que van fugir, però, van córrer la mateixa sort. Els que van arribar a França, en la majoria dels casos van ser internats en camps de concentració, on van passar fred i gana. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial i l’avanç del nazisme, la situació no milloraria, ja que la persecució es va perpetuar. Per recordar aquell llegat, avui tristament vigent davant les notícies que arriben des de Síria, el Memorial Democràtic ha organitzat la mostra 'Vencedors i vençuts', que es pot veure al Museu Memorial de l’Exili, a la Jonquera, però que en el futur itinerarà per tot Catalunya.

A través de plafons explicatius dividits en 5 àmbits temàtics, el visitant farà un recorregut per totes les etapes de l’exili. A més de les explicacions, la mostra s’estructura amb prop d’un centenar de fotografies provinents de diversos arxius municipals, gràcies a les quals el visitant es remuntarà al 1939, tot just quan acaba la guerra i milers de persones passen la frontera. Entre les imatges més impactants que recorden l’èxode dels republicans, es podran veure des d’escenes de repressió fins al confinament a Argelers.

 

Quin cost té:

Gratuït

Biblioteca Tirant lo Blanc

Ronda dels Països Catalans, s/n - 08390 Montgat - Barcelona
Telèfon: 93 469 00 98
Adreça electrònica: b.montgat.tb@diba.cat
Horari:  
de dilluns a divendres de 15 a 20 h i els dijous i dissabtes, de 10 a 13.30h (horari d’hivern)

Del 24 de juny al 24 de setembre (horari d'estiu)
De dilluns a dijous, de 15.30 a 20.30h
Dijous i divendres, de 10 a 13.30h
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 17.02.2023 | 14:38