La nova plaça de la Vila apropa el ciutadà a l'Ajuntament

El proper 21 d'abril, coincidint amb la festa Major de Sant Jordi, s'inaugurarà la Plaça de la Vila.

La plaça de la Vila és un espai que pretén ser un punt de referència i unió per a tots els ciutadans. L'actuació global s'ha centrat en la construcció de la plaça pròpiament, així com un aparcament soterrani, i la reforma de l'ajuntament, incloent-ne les façanes. Les obres s'han dut a terme durant dos anys, des de l'abril de 2015 fins el passat mes de març. Tant la remodelació de la plaça de la Vila com l'aparcament s'han basat en el projecte director “Remodelació de la carretera N-II, entre els enllaços de la autopista C-31 de Montgat i B-20 de El Masnou”, redactat l'any 2004 per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquest projecte planteja transformar aquesta resta de via ràpida que creua Montgat en un carrer eminentment urbà, en contraposició al caràcter de via suburbana que havia tingut fins ara.

L'obra ha tingut un cost total de 1.274.905,53€

El cost de l'obra ja finalitzada ha estat de 1.274.905,53€, dels quals l''AMB ha aportat el 41,13% i l'Ajuntament ha finançat el 58,87%. Els criteris que s'han seguit per a la construcció de la plaça han estat bàsicament dos: la millora de la mobilitat i la cohesió de la plaça amb el seu entorn. En base a això, s'ha reubicat la parada de l'autobús, i l'estacionament que abans era davant l'Ajuntament ara queda sota la plaça. Tanmateix, se n'han millorat els accessos i s'hi ha instal·lat mobiliari urbà, fent la plaça més còmoda per a la ciutadania. Una de les idees principals del projecte ha estat acumular i concentrar l'espai lliure de trànsit de vehicles per a prioritzar els vianants al voltant de l'edifici de l'ajuntament, situant la cota de l'espai públic a nivell de l'edifici.Per tant, queden dos nivells: un que perfila l'antiga N-2 i l'altre amb una pendent molt suau que condueix a la Casa de la Vila i des del qual es veu el mar.

L'aparcament soterrat

Pel que fa a l'aparcament soterrat, té dues plantes totalment independents entre sí i amb els seus propis accessos. Els vehicles accediran a l'aparcament de la planta -1 des del carrer Francesc de Moragas, i al de la planta -2 des del carrer Mercat. Els vianants podran entrar a les dues plantes amb l'ascensor que surt a la plaça o bé per les rampes graonades que hi ha als dos accessos per a vehicles. L'aparcament compta amb un total de 42 places, dues d'adaptades i, a cada planta, una amb connexió per càrrega de vehicles elèctrics.

S'han rehabilitat les façanes i s'ha reordenant l'espai interior de l'Ajuntament

La reforma interior de l'edifici ha consistit en la racionalització de la utilització de l'espai i l'eliminació de les barreres arquitectòniques. El cost de l'obra ha estat de 439.000€, i s'ha guanyat espai per a oficines alhora que s'han ordenat els recorreguts per l'edifici. S'han salvat les barreres arquitectòniques incorporant un ascensor i banys adaptats, i s'ha millorat el comportament energètic de l'edifici i la qualitat de l'aire amb la inclusió d'un sistema de ventilació amb recuperadors de calor. Tanmateix, l'Ajuntament va aprofitar el final de les obres de la Plaça de la Vila per rehabilitar les façanes de l'edifici, força deteriorades. Concretament, es van localitzar l'existència d'esquerdes, alguns elements estructurals trencats, el deteriorament de la pintura, la necessitat de millora de diverses solucions constructives com ara el ràfec de la façana principal i dels laterals, l'existència de moltes instal·lacions fixades a les façanes i fora de servei i la necessitat de millora en el sistema dissuasori de coloms. El cost de la remodelació de la façana ha estat de 39.362,56 €.

El dia 21 d'abril el pregó de la Festa Major de Sant Jordi serà un bon motiu per inaugurar la plaça i entregar-la a la població.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 31/03/2017 15:13